Brugsanvisning

såmaskiner

tilbage til forside

Denne brugsanvisning er under stadig udvikling.
Hvis der er områder du mener skal belyses bedre, vil jeg være meget glad, hvis du gider kontakte mig.

Såmaskinens indretning:
 1. Såkasse
 2. Forhjul
 3. Baghjul
 4. Hjulramme m/skraber
 5. Låg til såkassen
 6. Styrestænger
 7. Afstiver til styrestænger
 8. Såhjul
 9. Såhjul
 10. Arm til sidemarkør
 11. Hjul til afstandsregulering+ tappe
 12. Sidemarkør
 13. Muldplade
 14. Såskær
 15. Frøslidske
 16. Sidemarkørholder
 17. Afstandsregulator og metalfjeder til kontinuerlig såning

 

Monteringsvejledning:

Der skal bruges fastnøgler 2 stk. nr.10 og 2 stk. nr. 13, -  svensknøgle og boremaskine med 10 og 13 toppe kan også bruges (nr. 17 til hjulene)..
Såmaskinen leveres adskilt. Så-enheden og håndtagene+ midterstolpen. Møtrikkerne skrues af skruerne, og alle delene samles, med skruer og møtrikker, uden at skrue nogle af møtrikkerne fast. Nu skal du overveje hvor højt håndtagene skal sidde. Når du er tilfreds med højden, strammer du møtrikkerne jævnt således at håndtagene sidder lige i forhold til så-enheden.
Såmaskinens funktioner: Forreste hjul planerer jorden, derefter kommer så-skæret, som der kan indstilles til mellem 0 og 5 cm. dybde. Frøet bliver smidt i sårillen med ca. x cm. afstand, der reguleres med afstandsregularoren. Derefter lukkes så-rillen med muldpladen og til sidst trykkes jorden fast ved hjælp af det bageste hjul.
Indstilling af såskær: Fløjmøtrikken løsnes og så-skæret indstilles i den ønskede sådybde.
Indstilling af såhjul: Så-slidsken fjernes og fløjmøtrikken skrues af og du vælger det så-hul der passer til den afgrøde du vil så. Det er en god ide at markere angivelsen af såhullets diameter, med en sort permanent tusch.
Indstilling af afstandsregulering: Møtrikken fjernes og spændskive og beskyttelseskappe tages af. Man kan nu vælge følgende:

Så afstand

 

Antal tappe anbragt symmetrisk

 

108 cm.

1 stk.

54 cm.

2 stk.

36 cm.

3 stk.

27 cm.

4 stk.

18 cm.

6 stk.

kontinuerlig

Metalfjeder bøjes ud ved afstandsregulator, således at frøene kan sås kontinuerligt

NB! Der kan ikke anvendes 12 tapper i maskinen. De 12 huller er lavet for at ovenstående så-afstande kan kombineres. Vær opmærksom på at hvis der vælges så-afstand på 18 cm og derover, skal der vælges mindre såhul, da der kontinuerligt vil blive smidt frø ud gennem såhjulet – lav altid en test inden du sår i marken.  
Nogle af mine kunder har forslået at hvis man reducere såmængden til ca. det halve og derefter kører 2 gange dvs. at når man har sået en rille, kører man tilbage i den rille man lige har sået, så kan man få en jævnere såning - det kan være et spørgsmål om temperament, men ideen er ikke dårlig

Tømning af såkasse: Hold en pose, balje eller lign. under låget på så-kassen og tip derefter såmaskinen ved at hæve forreste hjul med venstre hånd og holde pose, balje eller lign. med højre hånd. Det vil klart være en fordel at være 2 personer. Skal så-kassen tømmes fuldstændig, er det hurtigst at bruge trykluft. Man kan også holde en balje eller lignende under så-skæret og dreje forreste hjul rundt.
Eksempler på indstillinger af såhjul. Bemærk at der kan være store forskelle på frøets størrelse, som kan betyde at man er nødt til at prøve sig frem. Nedenstående er eksempler.

Sort

Såhullets diameter i mm.

Så afstand i cm.

Ca. antal frø pr. m.

Gulerod

2,8

kontinuerlig

35

Gulerod

3,3

kontinuerlig

70

Salat

3,8

18-27 cm.

 

Dild

4,7 ®

kontinuerlig.

45

Rødbede

7

kontinuerlig.

30

Rødbede

8 - 9

kontinuerlig.

60 - 

Majs

12® 13 og 14

18 – 36

 Ca.17

Ærter

13®

kontinuerlig.

14

Bønner

12®

18 - 36

16

Kontinuerlig såning : Et lille ide kunne være at halvere frø mængden og køre 2 gange i samme spor, derved vil fordelingen af frøene blive større!
Vinterklargøring. Husk at rengøre alle sliddele og smøre dem ind i olie eller lignende.
Tekniske specifikationer:
Længde: 138,5 cm. Bredde:53,5 cm. Højde: 101 cm. Vægt: 13,5 kg.
Sådybde max. 5 cm.. Såkassens indhold: 2.5 dm3.